Může za vaše tukové zásoby ovocný cukr?

Fruktóza, jak se „ovocný cukr“ skutečně jmenuje je přírodním sladidlem. Mnoho lidí vyhledává právě tento cukr, protože ho považují za zdravější. Jenže to, že se ve velkém vyskytuje v ovoci, rozhodně neznamená, že je naprosto zdravý.

Naopak stále více vědeckých studií spojuje jeho konzumaci s nejrůznějšími zdravotními problémy. Ať už u lidí, tak především při testech na myších. Jasné je, že nic by se nemělo přehánět.

Játra fruktózu přemění na tuk

Poslední výzkumy ukazují, že např. u myší s diabetem, se fruktóza vstřebává velmi rychle a v játrech se obdobně rychle přeměňuje na tukovou tkáň. Oproti zdravým tak dokáží přijmout mnohem větší množství cukru.

Rozhodně nikterak dobrá zpráva, pokud by se toto potvrdilo i u lidí. Problémy s tímto cukrem však mají lidé i dnes.


Zvýšení zdravotních rizik

Konzumace fruktózy se za poslední roky neustále zvyšuje. Více a více potravin je doslazováno buď samotnou fruktózou či tzv. glukózo-fruktózovým sirupem. Nadměrná konzumace ovocného cukru se však pojí s celou řadou zdravotních problémů.

Od zvýšeného rizika vzniku cukrovky, obezity až po nealkoholické ztučnění jater. To vše hrozí, když nebudete hledět na množství.

Není samozřejmě potřeba se vzdávat tohoto cukru a už vůbec ovoce, které obsahuje enzymy a vlákninu, které brání tomu, aby se vstřebal všechen cukr. Určitě se ale nenechávejte zmást slovem „ovocný“, zde je nutná rozumná míra.

Foto: Unsplash.com.


Avatar

Agáta Eismannová

Jsem trochu snílek, trochu módní nadšenec, trochu romantik, trochu cynik. Zajímám se o zdraví a krásu, zejména o zevní péči o naše tělo. Není mi ale lhostejné ani to, co do svého těla dostávám skrze potraviny. Ráda předávám své vědomosti a zkušenosti i z oblasti zdravé výživy.