Speciál o značkách: Christian Dior

Dior – komu by tato módní značka nepřišla povědomá? I přes to, že zakladatel značky Christian Dior již není mezi námi, patří Dior stále mezi nejluxusnější značky módního průmyslu.

Módní přehlídky Dioru jsou stále nejčastěji navštěvované a kolekce? Ty zůstaly věrné hlavní myšlence značky Dior – extravagance.

Christian Dior

Christian Dior se narodil v Normandii. Jeho otec byl obchodník s hnojivy. Pro svého milovaného syna chtěli rodiče lepší budoucnost, proto doufali, že z něj bude uznávaný diplomat.

Vše této představě o budoucnosti mladého Christiana nasvědčovalo. I proto jako obor studia zvolil Mezinárodní vztahy a diplomacie. Christian chtěl ale od života mnohem více. Toužil být jakýkoliv způsobem úzce spojen s uměním, a to především s módním uměním.

Začátky nebývají lehké, ale za svými sny stojí za to jít. Christian započal svou kariéru jako pouliční prodejce svých módních návrhů.

Po studiích získal od svého otce peníze a splnil si tak svůj sen – otevřel si svou první vlastní uměleckou galerii. Tuto galerii byl Christian bohužel nucen uzavřít, a to kvůli krachu svého otce. Své vášně pro módu a návrhářství se ale vzdát nechtěl!

mte4mdazndewnta0mdi1nje0

Známý pro svůj „NEW LOOK“

Dior se proslavil především jako návrhář modelů pod označením „NEW LOOK“. Tyto modely byly na tehdejší dobu neokoukané a velmi extravagantní. Jak vypadaly modely „NEW LOOK“? Mezi takové modely patřily krátké kabátky, široké sukně i vosí pas.

Celé outfity byly doplněné o velké a velmi výrazné klobouky, které jsou pro tuto značku klíčové. Dále také dlouhé rukavice či lodičky na vysokém podpatku. Dior zkrátka dával rád najevo, že móda je luxusní záležitostí, stejně jako jeho návrhy.

„Svět módy je svět snů, a sny jsou záchranou před skutečností.“ Christian Dior

Zajímavosti:

  • Asistent Christiana Diora byl Yves Saint Laurent – to jméno vám přijde povědomé, že? Ano je to další ze známých módních návrhářů, o kterém samozřejmě budeme v našem speciálu také psát.
  • Christianovi módní svět nestačil, chtěl se prosadit i v kosmetickém průmyslu. Což se mu povedlo. Dodnes patří značka Dior mezi oblíbenou kosmetiku a také parfémy. Mezi nejznámější parfém patří „Miss Dior“, který byl navržen jako první.
  • Za dámskou kolekci Dioru v roce 1996 byl odpovědný John Galliano – další módní návrhář, o kterém vás také budeme informovat.
  • Christian Dior zemřel v Itálii. Některé zdroje uváděly, že zemřel na srdeční infarkt z důvodu zaskočení rybí kosti. Druhá verze zní tak, že zemřel na srdeční infarkt po partičce karet.
  • Christian měl neustále problémy se svou rodinou i okolím z důvodu své homosexuality, kterou okolí nechtělo respektovat.

 

Foto: Facebook.com/Dior , Biography.com.


Avatar

NikolKurkova

Oblékání je odrazem člověka - malý kousek z toho, kdo jste, je v tom, co máte na sobě (M. Jacobs). Můžete být každý den za někoho jiného a zároveň sami sebou. Tohle kouzlo na módě prostě miluji.